2012 m. gegužės 7 d., pirmadienis

Spaudos atgavimas ir prezidento inauguracija Rusijoje

Šiandien, gegužės 7 d., lotyniškos spaudos atgavimo dieną, suprantame kiek svarbu yra ne tik raidžių forma, bet ir teisė kalbėti tai, kas mums visiems svarbu. Raštas ir sakymas visados yra pilietinis ir dvasinis reikalas, būdas, kuriuo gali suvokti arba nesuprasti savęs ir pasaulio. Simboliška, kad spaudos atgavimo šventė sutampa su V.Putino inauguracija Maskvoje. Todėl verta pagalvoti apie į šių datų šiandienos sankirtą.
Šiandien mane nustebino LRyto atvira ir sąmoninga pozicija apsiriboti minimalia informacija apie gegužės 6, nei gegužės 7 dienos protestus, riaušes, kraują, pasipriešinimą dėl rinkimų falsifikacijų ir jų rezultato Maskvoje, ir daugiau tiesiog pagerbti naujai išrinktą Rusijos prezidentą. Vakar, gegužės 6 dieną, socialiniame tinkle Twitter, tiesioginiuose (life) nepriklausomų Rusijos ir pasaulio televizijų reportažuose žiūrėjau susidorojimo su tūkstančiais piliečių Maskvos gatvėse scenas. Mūšiai su plytomis, ašarinėmis dujomis, barikadomis, persekiojimais, suėmimais, žmonių gaudumu ir mušimu metro, kavinėse, parduotuvėse tęsėsi bent dešimt valandų. Ilgą laiką aš ir mano draugai Facebook aiškinome lietuviams kas dedasi kaimyninės šalies sostinėje ir jos prieigose. 15min.lt vėlavo su informacija bent penkias-šešias valandas, Delfi.tl daugiau nei aštuonias. Bet jiems mano pastabos tik dėl operatyvumo, o ne dėl sąmoningo įvykių ignoravimo. Pasitaikius progai minėti e-laikraščiai pateikė gana objektyvią, tik ir vėl vėluojančią informaciją, kuri jau buvo nuvertėjusi tiems, kieno draugai Maskvoje ar Sankt-Peterburge. Tačiau LRyto pozicija, ypatingai šiandien, spaudos atgavimo dieną nustebino. Negaliu komentuoti kodėl laikraštis pasirinko tokią šaltą nuostatą apie demonstrantus, nežinau. Ar laikraščio vadovybė mano, kad tuo pagerins Lietuvos ir Rusijos santykius? Tačiau tai ne laisvos spaudos tikslas, to turi siektu URMas, prezidentūra. O mūsų tikslas yra ginti demokratiją ir pilietines teises, nes mes neturime kitų priemonių veikti valdžią, tarptautinius galios pasidalijimus ir jai tarnaujančią spaudą.
Manau mes atgavome ne visą spaudą. Visos spaudos atgauti neįmanoma, nes ir mes visi esame skirtingi, todėl ir mūsų pasirinkimai yra priešingi.

Komentarų nėra: